קבלת מימון מקרן הון-סיכון שונה מזו של אנג'ל או מבנק. ההבדלים בפנים
מציאת מקור המימון המתאים לעסק היא אתגר רציני להמשך קיומו של הסטארט-אפ. בחירה נכונה עשויה להיות גורם מכריע בדרך להצלחה. כיום עומד לרשותו של היזם המתחיל מגוון נרחב של מקורות מימון. במהלך חייו של הסטארט-אפ יידרשו כמה גיוסי הון ובבחירת המשקיע הפוטנציאלי יש לייחס חשיבות רבה לשלב בו נמצאת החברה. סטארט-אפ בראשית דרכו נמצא לרוב בשלב הקרוי Pre-seed או Seed, כלומר, טרם-השקעה או בשלב ההשקעה הראשונית.
מהן אפשרויות המימון העומדות בפני היזם המתחיל? לפניכם כמה אפשרויות כשלצדן מפורטים היתרונות והחסרונות הגלומים בכל אחד מהם:
1. אנג'לים: אנג'ל הוא משקיע פרטי בעל הון עצמי משמעותי, המעניק מימון לחברות סטארט-אפ בתמורה לקבלת אחוזים מהחברה. שיעור אחזקתו בחברה מקנה לו השתתפות ברווחים עתידיים של החברה או מהרווחים ממכירתה. לעתים קרובות, האנג'ל הוא בעל ניסיון בתעשייה ובתחום הפיננסי ויש בו בכדי להציע ערך-מוסף לחברה בנוסף להשקעתו הכספית. לעומת זאת, הונו של האנג'ל מוגבל ביחס למקורות מימון אחרים ולכן קשה להסתמך עליו בסיבובי גיוס נוספים. כמו כן לעיתים האנג'ל צמח מתוך תעשיות אחרות ולא בהכרח יבין את "כללי המשחק" בתעשייה שלך ולא יגלה אורך רוח מספיק.
2.קרנות הון סיכון: קרנות הון-סיכון הן קרנות המנהלות את כספם של המשקיעים באמצעות השקעות מבוזרות בחברות סטארט-אפ. מטרת הקרנות היא לייצר רווחים למשקיעים בתקופת זמן מוגדרת. בקרנות מנוהל בדרך-כלל הון רב והן ערוכות להשתתף בסבבי גיוס נוספים בחברה. ישנן קרנות המוכנות להשקיע בחברות סטארט-אפ הנמצאות בשלב הגיוס הראשוני, אך אחד החסרונות האפשריים בדרך זו הוא היווצרות קונפליקט בין היזם לבין הקרן בשל הפעלת לחץ על החברה לעמידה ביעדי התוכנית העסקית ושאיפה למימוש מהיר (אקזיט) של החברה באמצעות מכירתה או הנפקתה.
3. מימון בנקאי: היתרון בלקיחת הלוואה בנקאית הוא בכך שהיזם אינו נדרש לאבד נתח מהבעלות במיזם מיד עם תחילתו. מנגד, בניגוד להשקעה כנגד הקצאת מניות, הלוואות צריך להחזיר. לוח הזמנים להחזר ההלוואה מעורר לחץ על תזרים המזומנים בחברה. מכיוון שמניות החברה ישמשו בדרך-כלל כבטחון להלוואה (בנוסף לביטחונות אחרים שיידרש היזם להעמיד), כישלון בהחזר ההלוואה לבנק עלול להוביל להעברת הבעלות בחברה לידי הבנק.
4. תמיכה ומימון ממקורות ממשלתיים: שני אפיקים מרכזיים עומדים לרשות היזם הישראלי ממקורות ממשלתיים – לשכת המדען הראשי והחממות הטכנולוגיות.
לשכת המדען הראשי מסייעת בפיתוח טכנולוגיות חדשות, בין היתר של בחברות סטארט-אפ. למדען הראשי מסלולי מימון רבים, ביניהם ניתן למנות את תנופה, מגנטון וקרנות דו-לאומיות. התמיכה נעשית כהשתתפות במימון הוצאות המיזם. כלומר, על היזם למצוא מקור מימון משלים לכספי המדען הראשי. מאידך, קבלת מימון כזה אינה מחייבת את היזם לוותר על אחוזי בעלות בחברה. כמו כן, היזם לא נחשף לסיכון חובת החזר המענק במקרה של כישלון הפרויקט.
החממות הטכנולוגיות נכללות תחת פרויקט החממות של המדען הראשי ומאפשרות ליזמים הנמצאים בשלבים ראשוניים להקים חברה על סמך טכנולוגיה חדשה הנמצאת בשלבי מחקר ופיתוח. החממה מאפשרת סיוע במימון, ניהול ושיווק לתקופה קצובה עד לשלב בו יוכל היזם לגייס הון ממשקיעים נוספים. בנוסף, מסייעת החממה ביצירת קשרים עסקיים ואסטרטגיים עבור היזמים.
האפיקים שהוצגו כאן הם הנתיבים המרכזיים בהם יכול לצעוד יזם בחיפושו אחר מימון. לכל אפיק יתרונות וחסרונות שעליו לשקול בהתאם לאופי המיזם, צפי ההחזר, היקף המימון הדרוש ומשתנים נוספים. במאמרים שנפרסם בשבועות הקרובים נתייחס בהרחבה ליתרונות, לחסרונות, להזדמנויות ולמגבלות הטמונות בכל אחת מאפשרויות המימון שהוצגו.
או.סי.אס שירותי חשב וניהול כספים בע"מ מקבוצת VBIR
מאמרים נוספים