כולם רוצים את זה - אבל האם כולם יכולים לעמוד בזה?
אני נתקל לאחרונה בהמון פניות (בעיקר מעובדים בחברות סטארטאפ) בנוגע לעבודה מהבית. הנושא מאוד חשוב ו"חם" כיום, משום שיותר ויותר חברות (שוב, בעיקר סטארטאפ) מאפשרות / מבקשות מעובדיהן לעבוד מהבית באופן חלקי או מלא.
כמי שעובד מהבית באופן חלקי כבר תקופה לא מבוטלת, החלטתי לתת את הזווית שלי בנושא – אני מקווה שהמאמר יעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה.
בראש ובראשונה - מי מכם שקיבל את ההזדמנות לעבוד מהבית בעצם חותם על הסכם ג'נטלמני עם מקום עבודתו (ביודעין או לא ביודעין) וההסכם הוא פשוט - אתה תעבוד מהבית, אזור הנוחות שלך, מבצרך ביחד עם פיג'מה, משפחה ובלי בוס על הראש. ובתמורה, אתה תספק את הסחורה הטובה ביותר שתוכל, ותראה לנו שלא עשינו טעות בכך שאפשרנו לך להיות "הבוס של עצמך".
כיום בישראל, העובדים מהבית מהווים כ-5% מכלל העובדים במשק, אחוז נמוך יחסית לעולם – למשל, בארה"ב האחוז עומד על כ-6%, ובהונג-קונג כ-9%! (חשוב לציין שאני שואב את המידע ממספר סקרים ומבצע ממוצע).
ניתן להבין כי המוטיבציה הגדולה ביותר לעבודה מהבית מגיעה בעיקר מטעמי נוחות של העובדים, המבקשים לו"ז גמיש ואופציה לקבוע את הלו"ז לעצמך:
נתון מעניין נוסף הוא שמסקר שנערך לאחרונה (מאקו) נלמד כי מעל 44% מהנשאלים היו מעוניינים לעבוד מהבית במידה רבה / רבה מאוד - דבר שמנהלים צריכים לקחת בחשבון ולהבין: יכול להיות שיש לכם את האופציה לחסוך את ההוצאות על משרדים, רכב, דלק ועוד, ובנוסף להעלות את פרודוקטיביות העובדים שלכם!
ואכן, ממחקר של מיקרוסופט עולה כי עובדים שעובדים מהבית מרוצים יותר מהאיזון שבין העבודה לחייהם האישיים, הם רגועים ושלווים יותר, חוסכים בדלק ועמידה בפקקים, עובדים באווירה שקטה יותר וכך מתרכזים טוב יותר, נהנים מיותר זמן עם המשפחה, חוסכים כסף על בגדים וניקוי יבש, ובשורה התחתונה - התפוקה שלהם גבוהה יותר.
נקודה חשובה - מנהלים שימו לב! עבודה מהבית ממש לא מתאימה לכל אחד, אם אתם יודעים שיש לכם עובדים ש"אוהבים" לקבל מטלות, חייבים חיי חברה ענפים בשעות העבודה, מעדיפים לעבוד תחת פיקוח ומגבלות שונות - עבודה מהבית יכולה לבלבל אותם ולהוציא אותם מהאיזון הנכון - ועל כן יש לשים לב לתכונות האופי של העובד.
יתרונות עיקריים
אנסה להתייחס ליתרונות שמשותפים לעובד והמעביד כאחד - רק יתרון כזה יהיה אמיתי ובר-קיימא.
חסרונות עיקריים:
טיפים לסיום:
לו"ז מסודר וברור - ועמידה בלו"ז: לדאוג לקום בזמן - לאכול ולשתות קפה - להתחיל לעבוד - רשימת מטלות - הפסקת צהריים שעת סיום העבודה וכו'.
קביעת פגישה: לרוב מספיק לקבוע פגישה שבועית / דו-שבועית עם השותפים ועובדים נוספים בחברה
גבול ברור בין שעות העבודה לשעות הבית: מומלץ לקבוע מקום מסוים (חדר העבודה / שולחן האוכל) שהוא המקום לעבודה בלבד! במקום הזה - ברגע שאתם מתיישבים אתם במשרד.
יציאה מהבית לפחות פעם בשבוע: גם אם אין פגישות בעבודה שלכם - לכו לעבוד מבית הקפה הקרוב אליכם, טוב לשנות אווירה לעתים קרובות.
קביעת מטלות על בסיס שבועי / יומי: מעקב אחר עמידה במטלות. וקביעת יעדים בשיתוף הבוס / שותפים - מעקב ודיווח לפחות פעמיים בשבוע.
קביעת קריטריונים להערכת עבודתכם: מה יחשב כיום עבודה טוב או פחות טוב? חשוב מאוד להבין ולהיות מתואמים מבחינת הקריטריונים להערכה.
חסכו בכסף: אל תאכלו כל יום בחוץ, תנצלו את המצב לבשל, אל תבזבזו מה שלא צריך - כאמור, גם ככה ההוצאה תסתבר לכם כגדולה.
תמצאו עבודה מתאימה: המפתח הוא עבודה מעניינת שמאתגרת אתכם ולא תשעמם אתכם לאחר זמן קצר. העניין בעבודה מאוד חשוב כאשר עובדים מהבית - הנושא מתחבר לנושא ההגשמה העצמית של העובד והצורך בעניין בעבודה.
תהיו כנים עם עצמכם ועם מקום העבודה שלכם: אם לאחר זמן מה אתם רואים שהעבודה מהבית פחות מתאימה לכם, שאתם מאבדים עניין ואיזון בחייכם ושאתם לא מצליחים לבצע את המשימות המוטלות עליכם כאשר אתם עובדים מהבית - תשימו לזה סוף במהירות.
עבודה מהבית יכולה להיות הדבר הכי מדהים שקרה לכם, אם רק תעשו זאת חכם!
מנכ"ל שותף ומנהל פיתוח עסקי ושיווק ב-Eventbuzz
מאמרים נוספים